Yanlış Nefes!

Doğru nefes almayı merak edenlerimiz çok, peki ya yanlış nasıl nefes alınır?

Diyafram nefesi, karın nefesi, bebekler gibi nefes alabilmek…derken bu doğru nefes konusu oldukça gündemimizde. Özellikle de pandemi süreci ve sonrasında yemek masalarımızın bile konusu haline gelen nefes oldukça merak uyandırıyor.

Nefesi burundan alıp ağızdan vereceksin,

burundan alıp burundan vereceksin,

yok yok ağızdan alıp burundan vereceksin.

Kafalar her geçen gün etraftan duyduklarımızla daha da karışıyor. Gelin şöyle bir nefes nasıl alınır, nasıl verilir göz gezdirelim.

Öncelikle nefes sadece ve sadece akciğerlere alınır. Yani karın bölgesine nefes almak ya da başın tepesine nefes almak fizyolojik olarak mümkün değildir (evet bunu lisede sayısal okuyup biyoloji dersine biraz uyanık girenlerimiz hatırlıyordur).

AdobeStock_216610533.jpeg

Gelelim solunumdan sorumlu diyafram kasına. Her ne şekilde nefes alıyor olursak olalım diyafram kası mutlaka hareket etmektedir (son nefesimizi verdikten 1 saniye sonrası hariç). Bu durumda “diyafram nefesi” dendiğinde bahsi geçen konu ancak ve ancak diyafram kasının tam kapasite ile çalışıp çalışmaması olabilir. Nefesi doğru şekilde aldığını çünkü diyafram nefesi aldığını savunan herkese tüm insanlığın da aynı şekilde soluk alıp verdiğini iletebilirsiniz.

Nefesin kullanım alanları ve nefesinizle ne yapmak istediğiniz nasıl nefes alıp almayacağınızı belirler. Tabiki güncel hayatın içinde bedenimizdeki bir çok kasımız gibi, diyafram kasımız ve diğer solunumdan sorumlu tüm kaslarımız da kendi doğal formunda bulunamayabiliyor. Bunun için bir nefes koçu ile görüşüp kaslarınızı doğal formuna nasıl ulaştırabileceğinizi görüşebilirsiniz.

Çoğunlukla ağızdan alınıp verilen nefesler yanlış olarak değerlendirilse de bu tür nefes tekniklerini hem yoga hem de nefes terapilerinde aslında sıklıkla kullanmaktayız. Kişinin dönüşümü için eşsiz bir kapı açan ağızdan bağlantılı nefesler bedenin tazelenmesini ve yenilenmesini oldukça hızlandırarak destekliyor.

Eğer siz de nefesiniz hakkında daha fazla bilgi almak ve nefesinizi genişletmek isterseniz:



Previous
Previous

Meditasyonun Faydaları

Next
Next

“Şu an buradasınız”