Hatha Yoga

Tarih, evrim ve fiziksel yoga pratiğine doğru muhteşem bir yolculuk.

Aslında Hatha yoganın bir kısmı yüzyıllardır hiç değişmeden günümüze kadar gelebildi. Fakat düşünce ve anlayış biçimimiz kesinlikle bu işin değişen kısmı. Dil ve toplumların kendi içindeki kelimelerinin anlamları farklılık gösterirken Hatha kelimesi de evrimleşerek dönüşüyor. 

fares-nimri-v6uFg-OLrCc-unsplash.jpg

‘Batı’da en çok duyduğumuz tanımlarından biri Hatha yoganın bedeni ve zihni dengelediği yönünde. “Ha” güneşi, “tha” da ayı sembolize ediyor. Hatha yoga da böylelikle bu ikililiği bir araya getirerek bütünleştiriyor. 

Hatha yoga olarak tanımlanan dersler çoğunluklu olarak fiziksel yoga duruşları ve çeşitli nefes tekniklerini barındırır. Bu derslerde kişiler yavaş, detaylı bilgi verilerek ve daha statik şekilde uygulama yaparlar. Bir Vinyasa Flow ya da Ashtanga dersindeki ritim, akış ve dinamizm yoktur. 

Video Block
Double-click here to add a video by URL or embed code. Learn more

Hatha kelimesinin tanımları arasında “güç/kuvvet/irade” gibi çeviriler bulunmaktadır. Daha geleneksel yaklaşımda ise “yoga seviyesine güç ile ulaşmak” olarak tanımlanır. Dolayısıyla Hatha yoga bedenimizle yaptığımız herhangi bir şey olabilir:

  • Asana - yoga duruşları

  • Pranayama - nefes teknikleri

  • Mantra - chanting

  • Mudra - ellerle yapılan şekiller

  • Shatkriya & shatkarma - temizlenme teknikleri

  • Görselleştirme

Hatha Yoga’nın Derinlikleri

Hatha Yoga hakkında bilinen en popüler yazılı metinlerden biri Hatha Pradipika 15.yüzyılda yazılmıştır. Hatha Pradipika’daki bir çok metin kendisinden önceki yazıtlardan alıntıdır. Hatta ‘zıtlıkların buluşması’ ve nefesin bununla ilişkisi bize Tantrik metinlerden de ilham alındığını göstermektedir. Mudralar ve bandhalar sayesinde yukarı yönlü enerjiyi (prana) aşağı yönlü enerji (apana) ile bedenin ortasında buluşur. Böylelikle orta merkez kanalını açan güç, bedende sağlanmış olur. 

AdobeStock_322783214.jpeg

Hatha Yoga Dersinde Neler Bulabilirsiniz?

Yogaya yeni başlayanlar için oldukça uygun olan Hatha Yoga dersleri sakin, pozların içinde detay verilerek kalınan, yumuşak olsa da fiziksel ve zihinsel olarak sınırlarınızı keşfedebileceğiniz derslerdir.

Genelde yoga derslerinin süresi 45-90 dk arasında değişmektedir. Bir ders çoğunlukla merkezlenme ile başlar, yumuşak bir ısınmanın ardından fiziksel duruşlar yapılır ve sonunda da minik bir meditasyon ile son bulur. 

IMG_9231.JPG

Klasik Bir Hatha Yoga Dersinde

Nefes: Çoğu Hatha Yoga dersinde Pranayama teknikleri denilen yogik nefes teknikleri ile mutlaka tanışacaksınız. Asanaların içinden geçerken mutlaka öğretmenin nefes vurgusu yapıyor olduğunu en başından fark edebilirsiniz. Bir çok farklı nefes tekniği dersin farklı kısımlarında ya da başından sonuna uygulanabilir.

Duruşlar: Duruşlar, yani ‘asana’lar denge, esneklik, dayanıklılık ve güç arttırmayı destekleyen çeşitli hareketlerdir. Sırt üstü yerde uzanmadan, fiziksel olarak çok daha zorlayıcı hareketlere kadar bir çok farklı duruşu içerir. Ders esnasında ne zaman sizin için çok zor olduğunu hissederseniz, her zaman dinlenme hakkınız ya da eğitmene farklı bir modifikasyonunu sorma hakkınız vardır.

Meditasyon: Bir çok dersin başında ve/ya sonunda meditasyon yaptırılmaktadır. Farklı meditasyon tekniklerini deneyimleyebilir, yönlendirmeli ya da sadece düşünceyi izlediğiniz meditasyonları öğrenebilirsiniz. 

Previous
Previous

Kırmızı İp

Next
Next

Yoga Rivayetleri