Evde Yoga Pratiği Oluşturmanın 5 Püf Noktası:

İngiltere’de yoga yapmaya başladığım dönemde haftada 6 gün, günde 4-5 derse katıldığım uzunca bir süre olmuştu. Evde hiç pratik yapmıyor, eğitmenlerin yönlendirmeleri ile pratiğim şekilleniyordu. Her gün okula gider gibi stüdyoya gitmek çok heyecan vericiydi. Ancak Türkiye’ye döndükten sonra ilk defa evde kendi kendime pratik yapmayı denemeye cesaret ettim, daha doğrusu zorunda kaldım da diyebiliriz :) 

image0.jpeg

Bunun bir kaç nedeni vardı, tabiki ekonomik nedenler başta geliyordu, yüksek lisansımı bitirmiş bir işsizdim, dolayısıyla düzenli bir gelirim olmadığı için bir stüdyoya yazılmam mümkün değildi. Her Izmirli gibi bir üşengeçlik de vardı üstümde, yaşam burada Londra’daki ritminde akmıyor. Stüdyoya gitmek yerine Kordon’da arkadaşlarla bir kahve içmek, Urla’ya gidip deniz kenarında dolaşmak gibi çok akıl çelici olasılıklar mevcut. Bir de tabiki evinin konforuna alışınca istediğin zaman istediğin kıyafetle yoga matına çıkıp, pratiğinin sonrasında biraz uzandıktan sonra, duşunu alıp normal hayatına devam edebilmek vazgeçilmez bir hal alabiliyor. 

Evde pratik yapma motivasyonunu bulmak ve bunu düzenli bir hale dönüştürmek kolay olmuyor, biliyorum. Süreklilik kazanması da uzun sürebiliyor. Fakat bunu biraz daha kolay hale getirebilecek minik tüyolar var.

Gelin birlikte bakalım:

Bir rutin oluşturmak

Yazması uygulamasından daha kolay, evet. Ama düzenli bir şekilde evde yoga pratiği oluşturmak da bir rutin, dolayısıyla öncesi ve sonrasına koyacağınız diğer rutinler birbirini destekleyecek ve pratiğinizin bir rutine dönüşmesini kolaylaştıracaktır. Bir şeye başlamadan önce çekmecelerini düzelten, bulaşıkları yıkamayı hatırlayan, evi temizlemeye kalkışanlardansanız yalnız değilsiniz. Bu davranışımızın bir sebebi var, rutin oluşturmak! Öncelikle bu engelleri minimize edip pratiğinizi rutin bir hale getirebilirsiniz. Kişisel rutinimde pratikten önce biraz meditasyon yapmayı çok seviyorum. Sabahları karanlık olsa da renkli ve yumuşak oda ışığımı açıp pratiğime başlıyorum. Sabah pratiklerimi yaptığım gün gerçekten farklı bir hafiflikle geçiyor.

unsplash-image-XHI-S_xWK28.jpg

Sadık kalmak

Herkes için haftanın 6 günü pratik yapmayı vaad etmesi biliyorum ki gerçekçi değil. Bu nedenle haftalık kendinize bir gün sayısı belirileyin ve ulaşılabilir bir hedef koyun. “haftanın 3 günü 30dk.’yı kendime ayıracağım” basit bir başlangıç olabilir. Böylelikle, ulaşılabilir hedefler bir başarı hikayesi olmak yerine yaşamınıza kattığınız sağlıklı, sizi destekleyen alışkanlıklar haline dönüşebilir.

Zamanlama

Hangi saat sizin gününüze uyuyorsa o saat kesinlikle evde yoga pratiği yapmak için uygun olacaktır. Sadece bir şeyi gözönünden bulunduralım ki; pratiğimizi aynı saatte yaptığımızda bu alışkanlığı biyolojik saatimize de yerleştirebiliriz. Kendiniz için uygun ve sürekliliği olan bir saat seçin.

Bir öğretmeniniz olsun

Evde yoga pratiği yapmak için bir eğitmene ihtiyaç duyma fikri başta garip gelebilir fakat düzenli sizi gören ve takip eden bir öğretmeninizin olması muazzam bir destekleyici. Ben her yıl bir şekilde yurtdışındaki ya da yurtiçindeki çok güvendiğim bir kaç öğretmenime mutlaka görünüyorum. Bu bazen 3 haftalık bir program, bazen 1 aylık bir derse katılım, bazen de bir eğitim oluyor. Buralarda öğrendiğim şeyleri eve dönüp kendi pratiğimde uygulamaya çalışmak ve araştırmak için bir sene benim için uygun bir aralık oldu. Önemli olan ne kadar sıklıkla olduğu değil ama dönüp danışabileceğiniz bir öğretmenin olmasının konforunu ve desteğini başka hiç bir yerde bulmak mümkün olmayacaktır.

IMG_9672.jpeg

Özel bir alan yaratın

Sanırım bir stüdyoda pratik yapmanın en güzel tarafı atmosferin değişmesi ve o alanı başka kişilerle de paylaşmak, birlikte nefes almak. İçeri girdiğimiz andan beri hissettiğimiz bu hissin benzerini kendi ev pratiğimizde de oluşturmak tabiki mümkün. Minik bir altar oluşturup, kendi küçük tapınağınızı yaratabilirsiniz. Benim pratik alanlarımda, mumlarım, malalarım, kristal taşlarım, destek aldığım kitaplarım, bana Londra’daki stüdyonun kokusunu hatırlatan 1 tütsü bulunuyor. Kokular, hisler bizi destekleyen birçok anıyı hatırlatan güçlü elementeler.

Peki ya sizin evde yoga yapmak için motive olduğunuz neler var? 

Irmak Bayındır

Previous
Previous

Yoga Rivayetleri

Next
Next

Yeni Başlayanlar için Yoga