Meditasyon 101

Neden meditasyon yapılır? Faydaları nelerdir ve bunlar nasıl ölçülür? Meditasyon yapmak nasıl öğrenilir? Meditasyon ve mindfulness arasında bir fark var mı? Bir minderin üstünde (saatler değilse de) dakikalarca sessizlik içinde oturmak gerekli mi?  

Meditasyon nedir?

Meditasyon bir deneyim aynı zamanda üstüne çalışarak geliştirilebilecek bir beceridir. Farkındalık ve anlayış geliştirme egzersizi de diyebiliriz. Zihinle birlikte oturarak daha açık ve dingin olması için o’nun kendi zamanındaki dönüşümüne tanıklık ederiz. Sonuç olarak daha sakin, net, memnun ve anlayışlı bir zihin yapısına kavuşuruz. Meditasyon yaparak ‘an’ı fark edip direkt deneyimleme şansı elde ederiz. 

Bazılarımız için bu tarif biraz soyut kalmış olabilir bu nedenle meditasyonun ne olmadığına bir göz atalım;

Meditasyon

  • Zihni ‘boşlatmak’, ‘netleştirmek’, düşünceleri durdurmak değildir. Zihnin kendi doğal yapısı düşünme halidir. Meditasyonu bu düşünceleri daha net görebilmek için yaparız.

  • Başka, yeni ya da daha iyi bir insan olmak için yapılmaz.

  • Konsantre olmak veya zihni aktif olarak tek bir şeye odaklamak değildir.

  • Rahatlamak, sakinlik, mutluluk vadetmez. Rahatlık yan etkisi olarak ortaya çıkabilir. Fakat meditasyon yalnızca iyi olanlara değil çok geniş bir duygu aralığına sahiptir .

  • Problemlerimizden ya da sorumluluklarımızdan uzaklaşmak için kullandığımız bir araç değildir.

  • Spiritüel ya da dini bir çalışma değildir. Din ile uzun bir tarih paylaşır ve önemli spiritüel ögelere sunduğu önemli parçalar bulundurur. Fakat inanç sisteminiz ne olursa olsun herkes meditasyon yapabilir.

Neden meditasyon yapmayı öğrenmeli?

Hayat bazen zorlu olabilir. Yaşamda olanları kontrol edemesek de yaşadıklarımızla kurduğumuz potansiyel bağı dönüştürebilme yetisine sahibiz. Hayat son dönemde hiç olmadığı kadar da yoğun akıyor, bir çok bilgi yığınına mağruz kalıyor, 7/24 dijital bir platformda yaşamaya devam ediyoruz. Hiç şüphe yok ki son dönemde birçok insanın biraz zihinsel huzur araması tesadüf değil. Yaşadığımız anın içinde ne kadar kalabilirsek hayatımızın adımları da uzayabilir. Hayatın kolay olmayan koşullarında bir de teknolojiye bu kadar maruz kalıyorken meditasyon, zihin için bir boşluk yaratarak farkındalık ve anlayışla yaşamamızı destekler. 

Uzun süredir meditasyon yapan kişiler,

hayatlarına meditasyon girdiğinden beri mutluluk, sabır, kabul, anlayış duygularının geliştiğini bildirmiştir. Araştırmalara göre düzenli meditasyon yapan kişilerin stres seviyeleri, öfke, depresyon ve acı hislerinde düşüş olduğu gözlemlenmiştir. Uyku problemi yaşan kişilerin daha kaliteli uyku uyuyabildikleri, endişe ve kaygı bozukluklarının azaldığı bilinmektedir. Meditasyon yapan bir grup kişi üstüne yapılan çalışmalarda ilişkilerinin ve cinsel yaşamlarının daha sağlıklı oldukları ortaya çıkmıştır. 

Mindfulness nedir?

Meditasyon belirli bir süre için zihnimiz ile çalıştığımız, kendimizle tanıştığımız eğitim alanı ise mindfulness gün boyunca anda kalma niteliğidir. Yaşamda hayat devam ederken farkında olmayı ne sıklıkla hatırladığımız, bizi bölen şeylerden ne kadar özgürleştiğimiz ve yargısız bakabilidiğimiz ile ilgilidir. Mindulness’ı akisyon-halindeki-meditasyon olarak da tanımlamak mümkün. Dışarısı ne kadar kaotik, stresli, boğucu, talepkar olursa olsun bir adım geride durup zihni bu çevreden özgür bir şekilde gözlemleyebilmektir. Her durumda, her hangi bir nedenle kullanabileceğiniz mindfulness’ı en kolay öğrenme meditasyon sırasında gerçekleşir. 


Nasıl meditasyon yapılır?

Hazırlık: Meditasyon denemeye karar verdikten sonra kendinizi rahat hissettiğiniz, bölünmeyeceğiniz bir alan bularak başlayabilirsiniz. Muhteşem sessiz bir alan bulmak zor olabilir, hiç sorun değil. Belki dikkatinizi dağıtan telefonu, televizyonu kapatabilir, kedinizi bir süreliğine bulunduğunuz odanın dışına alabilirsiniz.

Zaman: Ne kadar süre meditasyon yapmak istediğiniz koşullara ve deneyiminize göre değişiklik gösterecektir. Genelde haftada 3 gün 10dk ile başlamaya karar verebilirsiniz. Tek uzun bir oturuş denemek yerine, günde 2 defa daha kısa oturmalar ile başlamak gün içinde daha mindfull olmanızı sağlayıp ve gece uyku kalitenizi arttıracaktır. Öğlen arasındaki 3 dk’nın bile çok faydasını göreceksiniz! Günün aynı saati aynı yerde yapmak gibi rutinler zihni alıştırma sürecini kolaylaştıracaktır. Her gün aynı saatte meditasyon yapamadığınız durumlara karşı da esneklik göstermeyi unutmayın :)

Duruşlar: Omurganın uzun olduğu her türlü oturuş olabilir. Sandalyede, bağdaşta ya da topuklarınızın üstüne oturarak en rahat olduğunuz pozisyonu deneyebilirsiniz.

  • Çökmediğinizden, omurgayı yuvarlamadığınızdan emin olun.

  • Eğer bir sandalyede oturuyorsanız ayak tabanları yerde olsun

  • Kollarınız ve elleriniz bacaklarınızın ya da dizlerinizin üstünde rahat bir pozisyonda dinlensinler.

  • Boynunuzun ve omuzlarınızın rahat olduğundan emin olun, çenenizi yere paralel hale getirin.

  • Bakışlarınızı yumuşatın, uzakta belli belirsiz bir noktaya ya da yere bakabilirsiniz.

Meditasyon öğrenmesi çok keyifli ve yaşamınızı dönüştüren bir beceridir. Bu beceriyi nasıl kullanacağınız tamamen size kalmış. Birçok farklı temada meditasyon tekniği bularak, kendi zihninize ve yaşamınızın o anında uygun çalışmaları deneyimleyebilirsiniz. 

Başlangıç için ücretsiz deneyebileceğiniz meditasyon tekniğine aşağıdan ulaşabilirsiniz.




Previous
Previous

Meditasyon Teknikleri

Next
Next

Yeni Başlayanlar için Meditasyon