Büyük Bedenler için Yoga

Büyük bedene sahip olan kişiler de yogadan faydalanarak keyif alabilir.

Çoğunlukla yoga stüdyolarına gitmekten alıkoyan faktörlerden biri “yoga bedeni”ne sahip kadın imgesinden uzak hissedilen bedenler olabiliyor. Sadece ince, uzun, esnek bedene sahip kişilerin yoga yapabildiklerine dair efsaneleri bir tarafa bırakırsak karşımıza yepyeni bir deneyim kapısı açılacak.

Doğru yönlendirmeler, asanalar için her beden tipine uygun modifikasyonlar gerçekleştirildiğinde bedeni daha büyük olan kişiler, herkes gibi, yoga yapabilir. Belki bel çevresi geniş olan kişiler için Çocuk Pozu (Balasana) yapmak kolay olmayabilir ve deneyimli bir yoga eğitmenin o bedenin de ihtiyaçları doğrultusunda nasıl rahatlık bularak bu pozisyona yaklaşabileceği ile ilgili yönlendirmeleri olacaktır. 

Fakat şunu hatırlamak gerek; pratikte zoruluklar her beden yapısı için mevcut. Yalnızca bu da değil aynı zamanda içinden geçilen süreç, o anki psikolojik durum, yeterince uyku alıp alınmaması bile başlı başına bir etken. Pratik ve beden günden güne değişirken daha büyük beden deneyemleyen kişiler için de yoga ulaşılabilirdir. 

Zihinlerde kalıplaşmış olan Batılı, beyaz, ince beden algısının dışına çıkmanın vakti geldi. Bedenlerimizi olduğu gibi kabul ederek herkes için eşitlikçi bir alan açmaya kendimizden başlayabiliriz. 

Modern günümüz yogasında asana ve fiziksel duruşlara çok önem verilmekte. Bedenin dar taytlar ve crop topların içinde nasıl göründüğü ise neredeyse tam anlamıyla fetişize edilmekte. Bunu değiştirmenin ilk adımı bir görsel gördüğünüzde kendinize şunları sorarak başlayabilir: Bu post’u kim oluşturdu? Amacı nedir? Bundan kim kazançlı çıkmaktadır? Kimi temsil etmektedir ve kimler dışarıda bırakılmaktadır? 

Bu soruların yanıtı ile tüketilen medya belirlendiğinde kendi alanımız daha nötrleşebilir. Pratik yaparken de bedenin nerede olduğu kabul edilerek başlanabilir. Ne kadar “mükemmel” olursa olsun kendimizi bedenimizle o ya da bu nedenden çatışma içinde bulabiliyoruz, bu kafamızın içindeki algıya uyanık kalmak yeterli olacaktır. 

Previous
Previous

Tantra Hakkında Bilmek İsteyebileceğiniz Her Şey

Next
Next

Yoga Eğitmenlik Eğitimi’nizi tamamladınız, peki ya şimdi?